NATURAL

Drinkwater

Assortiment NATURAL

De buis voor het drinkwatertransport

Ons aanbod drinkwaterbuizen in Natural loopt van DN60 tot en met DN2000. Ze zijn geschikt voor het transport van drinkwater en bluswater in alle omgevingen/terreinen/gebieden.
 
Het productprogramma Natural van Saint-Gobain PAM heeft in de loop der jaren een grote voetafdruk in het ondergrondse Europa achtergelaten.

Sterke punten - een mix van traditie en innovatie

Het Natural assortiment combineert de ervaring van het verleden met de technologie van de toekomst:
 • de robuustheid van nodulair gietijzeren buizen
 • de eenvoud en snelheid van installatie
 • zekerheid van een stabiel netwerk
 • duurzaamheid

De verbindingen beoordeeld door professionals

Het natural assortiment wordt gecombineerd met zowel Tyton als Standard verbindingen. Deze worden in andere verbindingen uitgebreid met VI , Universal VI of Express. Jarenlange montage door aannemers en drinkwaterbedrijven in de sector maken innovatie en voortbestaan van de verbindingen mogelijk.

Voor iedere situatie een andere coating

Herkenbaar aan zijn blauwe kleur profiteert de natural buis van de externe BioZinalium® beschermlaag. Deze bescherm laag zorgt voor een zeer lange uitwendige bescherming in alle omstandigheden.
BioZinalium® bestaat uit twee lagen :
- een met koper verrijkte laag Zink-Aluminium 85-15
- een extra beschermingslaag van Aquacoat®
De inwendige bescherming van de Natural buizen bestaat uit gecentrifugeert aangebrachte laag van hoogovencement. Het biedt uitstekende hydraulische omstandigheden en geeft een effectieve bescherming tegen agressief water.
De Natural hulpstukken worden geleverd met een blauwe poederepoxycoating. Bovengenoemde inwendige en uitwendige beschermingen zijn goedgekeurd voor drinkwatertransport in Nederland.
                                                                                                                                                                                                                                
Voor extreme situaties is het Natural assortiment uitgerust met speciale coatings :
 • NATURAL PUR, interne bescherming voor het transport van agressief water.
 • NATURAL TT-PE, externe bescherming voor agressieve grondomstandigheden.

  MOF-SPIE VERBINDINGEN EN LEVENSDUUR
  De onderdelen van nodulair gietijzeren leidingsystemen worden verbonden met mof-spie verbindingen. Deze verbindingen bestaan uit een aan de buis (of hulpstuk) gegoten mofkamer,  het spie-einde van de buis en de rubber afdichtingsring. Deze rubber ring vormt een compressiedichting en wordt gecomprimeerd door de vorm en de afmetingen van de mof en het spie-einde. De compressie wordt versterkt door eventuele druk in de leiding maar zal altijd een minimale waarde behouden. Voor elke diameter zijn er zowel trekvaste als niet-trekvaste verbindingen beschikbaar.

  Aan de mof-spie verbindingen worden een aantal eisen gesteld om een efficiënt én betrouwbaar systeem samen te kunnen stellen:
  •    De verbinding moet waterdicht zijn:
  •    geen weglekken van water uit de leiding;
  •    geen intrede van grondwater in de leiding.
  •    De verbinding moet hoekverdraaiing toestaan:
  •    voor het volgen van kleine richtingveranderingen in het tracé (zonder gebruik te maken van bochtstukken);
  •    voor het volgen van grondzettingen (zonder extra spanningen in de buiswand of de noodzaak om pendelstukken of compensatoren toe te passen);
  •    zowel niet trekvaste als ook trekvaste mof-spie verbindingen laten hoekverdraaiing toe.


  Waterdichtheid:
  De mof-spie verbindingen worden ontworpen, getest en geproduceerd om blijvend waterdicht te blijven bij in- en uitwendige druk, onderdruk en optredende drukschommelingen. De eisen en testmethoden zijn uitgebreid beschreven in de Europese en Internationale productnormen.

  Duurzaamheid van de mof-spie verbindingen
  De rubber afdichtingsringen vormen een compressie dichting. Om lekvrije verbindingen te garanderen moet de rubber ring altijd voldoende gecomprimeerd zijn. Enige verandering in de mechanische eigenschappen van het rubber (elastomeer) zal na verloop van tijd altijd optreden. De vorm van de mof en de afdichtingsring, de toleranties van de verschillende onderdelen en de keuze voor het rubber garanderen de waterdichtheid over vele jaren ook bij een afname van deze compressie. De afname van de compressie wordt in onderstaande grafiek (bij omgevingstemperatuur) weergegeven:
  Rubber, afdichting, buis
   De spanningsvermindering wordt gedefinieerd als de verandering in kracht na verloop van tijd die nodig is om een bepaalde deformatie verkrijgen.
   De door Saint-Gobain PAM geselecteerde elastomeer:
  •    Veroudert langzamer dan materiaal dat enkel aan de eisen uit NEN-EN 681.1 en ISO 4633 voldoet;
  •    Ook op lange termijn (meer dan 100 jaar) blijft de contactdruk tussen de rubber ring en de mof/spie ruimschoots boven de grens waar gevaar ontstaat voor lekkage.

   

   

      


   
Bijbehorende documentatie
Videos
 • hulpstukken drinkwater
 • ductile, pipe, HDPE alternatief
 • hulpstukken drinkwater
 • ductile, pipe, HDPE alternatief

Zie ook

Saint-Gobain PAM is wereldleider in productie en verkoop van complete oplossingen voor het transport van drinkwater en onbehandeld water.